MĂNĂSTIREA SNAGOV..
-
Descriere:
Detaliu din interiorul Mânăstirii Snagov, central fiind surprinsă o imagine înrămată cu Vlad Țepeș, așezată pe jos. Fotografia surprinde locul unde ar fi putut fi înmormânt domnitorul Vlad Țepeș, mormântul fiind amplasat în apropierea altarului. Mormântul este placat cu gresie iar pe margine se văd coloane ce delimitează navele edificiului de cult.
- Domeniu:
Monumente;
- Cod LMI: IF-II-a-A-15312; IF-II-m-A-15312.01
- Cod RAN: 105179.03
-
Observații:
Mănăstirea Snagov este un important monument istoric și de artă medievală din Țara Românească. Se află pe o insulă din partea de nord a lacului Snagov, pe teritoriul localității Snagov și în apropierea satului Siliștea Snagovului. Prima atestare documentară datează de la începutul secolului al XIV-lea, însă cercetările arheologice au demonstrat existența unui așezământ religios încă din secolul al XI-lea, distrus în urma unui incendiu.
Biserica actuală, al cărui element a fost surprins și în fotografie, a fost construită între anii 1517-1521 la comanda domnitorului Neagoe Basarab, având hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Este o biserică în stil bizantin, cu patru turle poligonale.
Așezământul monahal are însă strânse legături cu domnitorul Vlad Țepeș. În jurul anului 1456 Vlad Țepeș, dispune construirea unui zid de apărare, a unui pod, a unei închisori pentru trădători și tâlhari și a unui tunel de refugiu pe sub apa, care ar exista și astăzi. Pe locul acesta, încărcat de mister și bântuit de sufletele celor uciși, se înălța biserica actuala zidita de Neagoe Basarab la 1521, biserica de la începutul secolului al XIV-lea fiind distrusă de un cutremur.
Legendele locale dar și unii istorici consideră că aici s-ar afla mormântul lui Vlad Țepeș. Alți istorici consideră că mormântul lui Vlad Țepeș s-ar afla la Mănăstirea Comana.
Cercetările arheologice din 1933-1934 au dus la identificarea mai multor morminte medievale, unul având și inventarul posibil al unui domnitor, dar nu era nimic relevant care să susțină ideea că mormântul ar fi putut fi asociat cu cel al lui Vlad Țepeș. Săpăturile arheologice au fost realizate de arheologul Dinu Rosetti. Pentru a citi mai multe detalii despre aceste săpături puteți accesa Biblioteca Digitală: https://biblioteca-digitala.ro/?articol=113272-sapaturile-arheologice-de-la-snagov--publicatiile-muzeului-municipiului-bucuresti--ii-1935.
O altă descriere a Mănăstirii Snagov este dată de Alexandru Odobescu în lucrarea „Câteva ore la Snagov”: https://biblioteca-digitala.ro/?volum=3776-alexandru-ioan-odobescu-scrieri-alese--i-1970
- Descriptori:
Mănăstirea Snagov;
monument istoric;
interior;
artă;
pictură;
Vlad Țepeș;
mormânt;
mormânt medieval;
biserică;
-
Suport Imagine: negativ color pe celuloid
LOCALIZARE
- Intern/Extern: Intern
- Localizare: pe insulă
- Localitate: Satul Snagov
- UAT: Comuna Snagov
- Județ: Ilfov
- Regiune Istorică: Muntenia
- Stat (la momentul fotografierii): România
- Stat (denumire acuala): România
Scroll